Private lease is een goede keuze voor consumenten die graag een nieuwe auto willen rijden tegen een vast maandelijks bedrag. Maar bij veel leasemaatschappijen heeft een contract wel gevolgen voor je BKR-registratie. Hoe het precies zit met private lease en BKR lees je hier.
Hoe hoog is de schuld die het BKR registreert?
Als je een private lease overeenkomst aangaat, wordt dit in de regel geregistreerd bij het BKR in Tiel. De kosten voor private lease bestaan uit twee onderdelen:
- Servicecomponent (voor onderhoud, belasting, reparatie en verzekeringen)
- Financiële component (voor de auto en de winst die het leasebedrijf maakt).
Alleen de financiële component wordt bij het BKR geregistreerd. Het bureau heeft hier een vaste berekening over: 65% van het totaalbedrag.
Voorbeeld van een BKR-registratie bij private lease:
Je leaset een Citroën C1 voor 24 maanden en 174 euro per maand.
De waarde van het leasecontract is dan in totaal:
24 maanden * 174 euro = 4176 euro
65% van dat bedrag wordt bij BKR geregistreerd = 3132 euro
Doen alle leasemaatschappijen aan BKR?
Het is voor leasemaatschappijen niet verplicht om aan een contract bij het BKR te registreren. Maatschappijen die bij het Keurmerk Private Lease zijn aangesloten doen dat altijd wel. Er zijn een aantal leasemaatschappijen die contracten zonder registratie bieden, denk echter wel altijd goed na of je de financiële verplichtingen aankunt. Bekijk deze hier.
Is een BKR-registratie altijd nadelig?
Een BKR-registratie van je leasecontract hoeft niet nadelig te zijn. Wanneer je het maandelijkse bedrag op tijd overmaakt, worden er geen achterstanden geregistreerd. Voor toekomstige kredietverstrekkers kan dit een teken zijn dat je een goede betaler bent
Heeft private lease gevolgen voor mijn hypotheek?
Wie net op het punt staat een hypotheek af te sluiten moet wellicht even nadenken over de gevolgen van een BKR-registratie bij private lease: Een percentage van het maandelijkse bedrag wordt immers meegenomen in de inkomens-lastenberekening bij een nieuwe lening of hypotheek voor een woning. Met deze berekening bepaalt de hypotheekverstrekker welk gedeelte van je inkomen je maandelijks kan besteden aan het afbetalen van je hypotheek of lening.
[cta-button url=”https://www.leasevergelijker.nl/private-lease/” title=”Vergelijk het private lease aanbod” color=”yellow” /]