Er zijn tal van redenen waarom je als vereniging een auto zou willen leasen. Bijvoorbeeld een sportclub waarbij de spelers graag in stijl naar een wedstrijd rijden. Maar ook bijvoorbeeld voor een branchevereniging voor tandartsen die evenementen door het hele land organiseert. Hoe het leasen als vereniging precies werkt, lees je in dit artikel.
Vereniging ingeschreven in het handelsregister?
Dit artikel gaat over zakelijk leasen. Niet elke organisatie kan hier zomaar gebruik van maken. Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet zich verplicht inschrijven in het handelsregister en kan daarom ook zakelijk leasen. Bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid is dit niet verplicht, bovendien zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor hun handelen. Meer informatie over verenigingsvormen vind je in dit artikel van ondernemersplein.
Maken de leden ook privé gebruik van de auto?
Als ingeschreven vereniging kun je een auto leasen en deze op naam van de vereniging laten zetten. Gebruik je de auto alleen voor verenigingsdoeleinden? Dan moet je dit met een sluitende rittenregistratie bij de Belastingdienst kunnen aantonen.
Gebruikt een lid de auto meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden? Dan dient hij of zij fiscale bijtelling te betalen over het leasebedrag. Dit is in de meeste gevallen 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Lagere tarieven gelden wanneer het om een volledig elektrische leaseauto gaat. Meer over de precieze berekening van de fiscale bijtelling in 2018 lees je in dit artikel.
Hoe regel je aansprakelijkheid voor de leaseauto?
Leg in het huishoudelijk reglement duidelijk vast wat de gebruiksvoorwaarden en gedragscodes voor de leaseauto van de vereniging zijn. Bijvoorbeeld dat de auto alleen is verzekerd wanneer deze voor verenigingsdoeleinden wordt gebruikt en dat er schriftelijke toestemming moet zijn van een bestuurder van de vereniging. Verwijs in de statuten van de vereniging ook naar dit reglement.
Zo weet je zeker dat zaken goed geregeld zijn wanneer er toch iets misgaat met de leaseauto. In de regel is de vereniging voor ongevallen verzekerd via de leasemaatschappij, mits er niet oneigenlijk gebruik is gemaakt van de leaseauto.
Hoe vind je de beste leaseauto als vereniging?
Het leaseaanbod in Nederland groeit nog elke dag. In principe is dat goed nieuws voor clubs en verenigingen die zakelijk een auto willen leasen, de concurrentie drukt immers de prijzen. Toch kan het een tijdrovende bezigheid zijn om de sites van alle leasemaatschappijen met elkaar te vergelijken. Op het onafhankelijke platform leasevergelijker zet je daarom eenvoudig prijzen en voorwaarden op een rij.