Leasevergelijker.nl Blog
pl

Wat zijn de grootste misverstanden over private lease?

Private leaseauto’s zijn onwijs populair. Toch bestaan er nog meerdere misverstanden over private leasen en hoe dit in zijn werk gaat. Zonde, want leasen kent heel veel voordelen ten opzichte van een auto kopen. Dit zijn de grootste misverstanden over een private leasen.

Zeven grote misverstanden over private lease

Twijfel je toevallig of je wil gaan private leasen? Dan kan een van onderstaande misverstanden net zijn wat je niet nodig hebt. Zo kan je op basis van foute informatie misschien zelfs de keuze maken om een auto te gaan kopen, terwijl leasen wellicht veel meer voordelen heeft. Natuurlijk is het niet alleen maar ‘goud aan de horizon’ en zitten er ook wel iets van haken en ogen aan het leasen, maar onderstaande voorbeelden kloppen dus niet. Dit hoef je dus zeker niet in overweging te nemen wanneer je op zoek bent naar een leaseauto.

Misverstand 1: Ik kan geen hypotheek meer krijgen als ik een auto lease

Het is wel waar dat je met een private lease auto een BKR-registratie krijgt. Deze registratie kan een negatief effect hebben op het bedrag dat je maximaal kan lenen voor een hypotheek. Wil je precies weten wat voor een effect dit heeft op een mogelijke hypotheek die je nog wil gaan afsluiten? Dan kan je het beste contact opnemen met je hypotheekverstrekker voor meer informatie.

Misverstand 2: Een private leaseauto is veel te duur

Een private leaseauto kost geld. Dat is zeker waar! Een auto kopen kost daarentegen ook een flinke som geld. Het verschil zit hem in dat je een koopauto ook direct, in zijn geheel moet afrekenen. Daarnaast kost niet iedere auto evenveel geld. Zo kan je ook leuke, kleine modellen krijgen die ook weer minder kosten. Je kan het ergens zo duur maken als je zelf wilt. Door voor een tweedehands leaseauto te kiezen bijvoorbeeld of door de looptijd van het leasecontract te verlengen. Heb je een oude auto waar je vanaf wil? Deze kan je ook inleveren bij de leasemaatschappij voor een leuke korting op je maandbedrag.

Misverstand 3: Met een leaseauto bouw ik geen schadevrije jaren op

Ook dit is incorrect. Als je leasecontract is verlopen kan je er voor kiezen om een nieuwe leaseauto te nemen of een auto te kopen. Ga je voor optie twee? Dan krijg je van je leaseverstrekker een leaseverklaring mee. Hierin staan de naam van de bestuurder, de verzekeraar waar de leaseverstrekker bij is aangesloten, je polisnummer en alle schade die je tijdens de leaseperiode hebt gereden. Een nieuwe autoverzekeraar kan aan de hand van de verklaring bepalen of en hoeveel schadevrije jaren je krijgt toegewezen.
Misverstand 4: Met een private leaseauto betaal ik alleen het maandbedrag

Dit is enigszins waar. Toch zit niet alles bij het maandbedrag van je leaseauto inbegrepen. Om te beginnen betaal je zelf je brandstofkosten. Daarnaast betaal je ook een eigen bijdrage bij schade waar je zelf aansprakelijk voor bent en verkeersboetes moet je ook zelf betalen.
Verder heb je qua kosten nergens omkijken naar. Zelfs de onderhoudsbeurten en verzekering worden geregeld door de leaseverstrekker.

Misverstand 5: Ik mag een private leaseauto niet uitlenen

Iedereen mag in je leaseauto rijden. Enige voorwaarde is dat deze persoon een geldig rijbewijs heeft. Het is wel belangrijk om te weten dat jij altijd aansprakelijk blijft voor je leaseauto. Eventuele bekeuringen en schade komen op jouw naam terecht. Maak dus vooraf goede afspraken over wat te doen als de persoon die je private leaseauto leent onverhoopt schade of een boete rijdt.

Misverstand 6: Ik zit vast aan het leasecontract

Dit is mede afhankelijk van de reden waarom je het leasecontract wil beëindigen. Bij de meeste leasemaatschappijen kan je in sommige gevallen het leasecontract per direct beëindigen. Je betaalt dan ook geen restbedrag. Let op: dit geldt alleen in het geval van een scheiding, overlijden, ontslag of ontbinding van een partnerschap.

Misverstand 7: Ik heb een vast inkomen nodig voor een leaseauto

Niet helemaal waar. Ook als je een wisselende inkomsten hebt kan je een auto leasen. Het is echter wel belangrijk dat je genoeg verdiend en dit ook kan aantonen. Ook met een AOW- uitkering kan je gewoon een auto leasen. De leaseverstrekker kijkt vooral naar het financiële draagvlak en of je het maandelijkse leasebedrag kan betalen zonder in de problemen te komen. Zolang dit in orde is kan je gewoon leasen. Ook zonder vaste baan.

Laat je van te goed inlichten over de voor- en nadelen van private lease

Het is belangrijk om jezelf op voorhand goed te laten informeren over eventuele financiële haken en ogen van het leasen. Private lease kent heel veel voordelen, maar soms is dit ook van afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wees te alle tijden kritisch, maar blijf redelijk. Over bovenstaande misverstanden hoef je jezelf in ieder geval geen zorgen meer te maken. Succes!

Janet Jones
Nach oben