De pas in 2003 opgerichte Amerikaanse autofabrikant Tesla gaat onder leiding van CEO en investeerder Elon Musk voorop in de race naar zelfsturende elektrische auto’s. Met de introductie van het Tesla 3 model wordt sportief elektrisch rijden nu ook voor een grotere groep consumenten betaalbaar. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een Tesla wilt gaan leasen.
Hoe werkt het leasen precies?
Steeds meer bedrijven willen hip en groen combineren. De Tesla-modellen zijn een ideaal uithangbord van dat beleid. Door de elektrische motor belast je het milieu minder, maar – niet onbelangrijk – in een stoplichtsprintje trek je de ander er wel gewoon uit.
Dit zijn de voordelen van leasen boven kopen:
- Je hoeft niet ineens het hele aankoopbedrag te financieren.
- De kosten zijn overzichtelijk: onderhoud en belasting zijn inbegrepen.
- Pechhulp en schade zijn ook bij het abonnement inbegrepen.
- Voor volledige elektrische auto’s betaal je een lagere bijtelling.
Om te beginnen kies je een model dat je wilt leasen. Het zeldzaamst is de Roadster, oneerbiedig gezegd een omgebouwde Lotus Elise. Vaker voorkomend zijn de luxe Tesla S en de SUV-variant Tesla X. De goedkopere variant Tesla 3 zal de komende tijd steeds vaker door leasemaatschappijen worden aangeboden.
Vervolgens kies je de kilometerbundel (maximaal aantal kilometers per jaar) en een leaseperiode (gewoonlijk tussen de 12 en 48 maanden).
Let tot slot goed op de specifieke voorwaarden van het leasecontract. Welke schadeverzekering is bijvoorbeeld inbegrepen? Krijg je alleen pechhulp in Nederland of in heel Europa? Wat zijn de voorwaarden bij tussentijds annuleren van het contract?
De voor- en nadelen van een Tesla leasen
Tesla combineert de elektrische aandrijving met baanbrekende techniek.
Denk bijvoorbeeld aan de AutoPilot. Op de snelweg rijdt de auto helemaal vanzelf. Ook inhalen kan de sportwagen autonoom. Om te testen dat je niet in slaap bent gevallen, moet je nog wel eens in de zoveel tijd met je handen het stuur aanraken. Bovendien werkt de AutoPilot niet in binnensteden of op rotondes.
Daarnaast zijn de lagere oplaadkosten (elektriciteit kost een schijntje vergeleken met benzine) en fiscale bijtelling van slechts 4% in plaats van 22% (lees hier meer over de bijtelling) goed voor de portemonnee.
Een duidelijk nadeel van elektrisch rijden is natuurlijk dat je een kleinere actieradius hebt. Al verschilt dit enigszins per model:
Tesla Model S heeft een actieradius tot 600km
Tesla Model X heeft een actieradius tot 400km
Tesla Roadster heeft een actieradius tot 600km
Maar veel hangt af van je rijgedrag, maximumsnelheid, temperatuur buiten en of je de verwarming/ac aan hebt staan.
Een preciezere berekening van de actieradius maak je op de website van Tesla.
Waar vind je goede lease deals voor de Tesla?
Je kunt natuurlijk zelf offertes aanvragen op websites van verschillende lease-aanbieders. Let daarbij ook goed op de kleine lettertjes. Controleer bijvoorbeeld of een maatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Het onafhankelijke platform LeaseVergelijker bespaart je die moeite. In een paar klikken heb je alle informatie over de beste Tesla-deals eenvoudig op een rij.