Leasevergelijker.nl Blog

Private leaseauto inleveren

Private leaseauto inleveren. Waar moet je op letten?

Op het moment dat je leasecontract afloopt, moet je jouw private leaseauto ook weer inleveren. Waar moet je op letten als je de auto teruggeeft aan de leasemaatschappij en wat gebeurt er als je schade hebt aan je leaseauto?

Wanneer je de leaseauto gaat inleveren dan wordt deze goed nagekeken. Dit kost tijd. Het is niet verplicht om aanwezig te zijn bij het controleren van de auto, maar het wordt wel aangeraden. Het is tenslotte wel prettig om te weten of en wat voor een schade er wordt gevonden. Ook kan je op dit moment direct, gerichte afspraken maken met de leasemaatschappij over het vervolg en wat je eventueel moet betalen. Er zijn nog een paar punten waar je op moet letten bij het inleveren van je private leaseauto.

Voorbereiding inleveren private leaseauto

Schoonmaken
Het is verstandig om de auto goed te wassen alvorens je deze in gaat leveren. Maak zowel de binnen- als buitenkant goed schoon. Eventuele schade is makkelijker te zien op een schone auto. Dit zorgt ervoor dat het nakijken van de auto stukken sneller gaat. Daarnaast is het ook wel zo netjes je auto schoon en netjes in te leveren.

Neem alles mee
Van de reservesleutels tot de benodigde documenten en accessoires die bij de auto horen. Vergeet het kentekenbewijs en de leaseovereenkomst ook niet. Als je iets vergeet dan kan dit berekend worden als schade. Dat gezegd hebbende: vergeet ook niet om je eigen, persoonlijke spullen uit de auto te halen. Controleer of je niets vergeten bent. Kijk voor de zekerheid ook onder de stoelen, matjes en in het dashboardkastje. Hier is een handige checklist van de spullen die aanwezig moeten zijn in de leaseauto op het moment van inleveren:
– Kentekenkaart.
– Onderhoudsboekje.
– APK rapport.
– Instructieboekje.
– Sleutels, afstandsbedieningen en reservesleutels.
– Losse navigatiesystemen, schermen enzovoorts.
– Gevarendriehoek, lampenset en veiligheidshesjes (indien deze waren inbegrepen bij de leaseauto.
– Dit geldt ook voor de hoedenplank, de trekhaak, het reservewiel en de bandenreparatieset.

Schadevrije jaren
Met een private leaseauto bouw je ook schadevrije jaren op. Vraag hier een verklaring van bij je leasemaatschappij. Dit kan je helpen bij het aanschaffen van een nieuwe (lease) auto.

Leaseauto overnemen
Wil je jouw private leaseauto overnemen? Informeer dan van tevoren bij je leaseaanbieder of dit kan en hoeveel de auto je gaat kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Vervangend vervoer
Kan of wil je de leaseauto niet overnemen? Zorg dan dat je ruim van tevoren een ander vervoersmiddel hebt. Het kost tijd om een auto rijklaar te maken.

Schade aan je private lease auto

Je hoopt natuurlijk van niet, maar (kleine) schade aan je leaseauto is bijna nooit te voorkomen. Kleine krassen of deukjes noem je gebruikerssporen. Dit wordt dan ook meestal wel geaccepteerd door de leasemaatschappij en je hoeft hier niet extra voor te betalen. Grotere schade moet je wel betalen. Meestal gaat dit van je eigen bijdrage af. Om deze reden is het belangrijk om dit soort schade direct bij de leasemaatschappij te melden en te laten repareren. Een flinke deuk of kras kan na verloop van tijd erger worden. Hierdoor loop je het risico dat je uiteindelijk meer van je eigen bijdrage kwijt bent op het inlevermoment. Dit is zonde, want het is gemakkelijk te voorkomen door snel te handelen. Tijdens de inspectie wordt er een innamerapport opgemaakt. In dit rapport wordt alle schade omschreven. Zowel de gebruikerssporen als de grotere, niet acceptabele schade. Lees dit rapport altijd goed door. Zo weet je wat je uiteindelijk nog moet betalen.

Leasecontract verlengen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de lease auto nog helemaal niet wil inleveren. In dit geval kan je vragen of je het leasecontract kan verlengen. Je kan je leaseauto ook overnemen. Dit is bij de meeste leasemaatschappijen geen probleem en dit maakt je de eigenaar van je eigen auto. Kan je nog geen afscheid nemen van je private leaseauto? Neem dan ruim van tevoren contact op met de leaseverstrekker. Zo heeft deze de tijd om een nieuw contract op te maken of je een aanbod te doen voor overname.

Janet Jones
Nach oben