Leasevergelijker.nl Blog

Hoe voorkom je een auto miskoop?

Een nieuwe of tweedehands auto aanschaffen is een flinke aankoop. Zonde dus als blijkt dat je toch liever een ander model had gereden of dat de auto veel minder waard blijkt dan wat je ervoor hebt betaald. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: hoe voorkom je een miskoop?

Nieuw of tweedehands kopen?

De eerste belangrijke vraag is of je een nieuwe auto of een occasion wilt kopen. Beide kennen hun voordelen. Gebruikte auto’s zijn in de regel een stuk goedkoper dan nieuwe modellen. Wie veel verstand heeft van auto’s kan daardoor een voordelige tweedehands uitkiezen en ‘oprijden’. Een nieuwe auto is een grotere investering, maar is weer een veiligere keuze. Je hebt minder kans op tussentijdse gebreken en bijbehorende dure reparaties. Voor veel zzp’ers en professionals is een nieuwe auto bovendien beter voor een representatief imago.

Miskoop bij een tweedehands auto

Het grootste risico op een miskoop loop je bij een tweedehands auto. Schakel daarom altijd iemand met verstand van auto’s in wanneer je een tweedehands auto gaat kopen. Heb je die niet voorhanden? Dan zijn dit een aantal zaken waar je op kunt letten:

    • Onderzoek het model. Zijn er online bepaalde veel voorkomende gebreken voor dit model te vinden?
    • Onderzoek de verkoper. Kun je online recensies of ervaringen met deze verkoper vinden?
    • Controleer het kenteken. Op de website van het RDW kun je het kenteken onder andere op kilometerfraude controleren.
    • Aankoopkeuring. Heb je twijfels over het onderhoud? Schakel dan een externe partij in voor een aankoopkeuring.
    • Vergelijk prijzen. Erg belangrijk bij de onderhandelfase. Zorg dat je een beeld hebt van de prijzen van vergelijkbare occasions.

Miskoop bij een nieuwe auto

Bij een nieuwe auto is de kans op een miskoop door oplichting een stuk minder groot. Koop in ieder geval bij een RDW-erkende dealer.

Je hebt natuurlijk nog steeds kans op een miskoop in de zin dat de auto je niet bevalt. Maak daarom altijd een (aantal) proefrit(ten).

Ook recensies van andere gebruikers en experts op onder andere TopGear en AutoWeek kunnen nuttig zijn. Let met name op zaken als rijgemak en comfort qua beenruimte en ergonomie.

Alternatief: proefrijden met shortlease

Wie na een proefrit nog niet zeker is van zijn keuze, kan ook overwegen om een maandje te gaan proefrijden in een leasemodel. Dit noem je ook wel shortlease. Je leert de auto zo echt goed kennen in het dagelijkse gebruik, maar zit dankzij het leasecontract nog nergens aan vast.

Alternatief: leasen voor een vast bedrag

Wie veel kilometers maakt in een representatieve auto, is vaak voordeliger uit met een leasecontract. Je betaalt dan een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en je hoeft je geen zorgen meer te maken over belastingen, onderhoud, reparaties of pechhulp.

Bovendien kun je als ondernemer bij operational lease je maandelijkse kosten van je winst aftrekken en bij private lease je gemaakte kilometers declareren bij je werkgever of eigen bedrijf.

Shercinio Ware
Nach oben