Met een private lease contract rij je in een mooie auto tegen voorspelbare kosten. Daar horen uiteraard ook verzekeringen bij. Maar welke precies?
En zijn er nog verschillen tussen de leasemaatschappijen onderling?
Allrisk verzekerd of alleen
De eigenaar van een auto moet deze verplicht WA verzekeren. Dat is bij private lease de leasemaatschappij. Zij kiezen naast de WA-dekking in de regel voor de uitgebreide cascoverzekering. In de volksmond ook wel allrisk genoemd.
Wat zit daar allemaal bij inbegrepen?
Alle schade aan de eigen auto. Ook als die door eigen schuld ontstaan is. Bij een WA-verzekering gaat het alleen om botsingen en aanrijdingen. Bij een cascoverzekering ook om eenzijdige aanrijdingen, brand, explosies, blikseminslag, diefstal, sterretjes in de voorruit of ruitbreuk, botsingen met dieren, stormen en alle andere vormen van natuurgeweld.
Hoe hoog is het eigen risico?
De precieze voorwaarden verschillen per aanbieder. Vaak is er een eigen risico van 300 euro. Maar leasemaatschappijen bieden ook de optie om het eigen risico te verlagen of zelfs helemaal af te kopen.
Pechhulpdekking; verzekering voor pech onderweg
Wat gebeurt er als je met pech langs de weg staat? Niet elke maatschappij biedt pechhulp standaard aan. Daarnaast is goed om te kijken naar de precieze voorwaarden. Heb je ook recht op vervangend vervoer? In welke vorm? Geldt de dekking voor zowel binnen- als buitenland? En voor welke landen dan precies? Krijg je eventuele hotel- en ontbijtkosten vergoed?
Ongevallen Verzekering Inzittenden (OIV)
De ongevallenverzekering inzittenden (OIV/POI) keert een vast bedrag uit wanneer een inzittende van de leaseauto invalide wordt of overlijdt. Het gaat om alle inzittenden, dus naast de passagiers ook de bestuurder van de auto. De OIV biedt standaard vastgestelde maximumbedragen. Bijvoorbeeld maximaal 50.000 euro per inzittende bij blijvende invaliditeit. Er is geen vergoeding voor vervoerde spullen of immateriële schade.
Schade Verzekering Inzittenden (SIV)
Een vollediger dekking biedt de schadeverzekering inzittenden (SIV). Deze dekt alle ongevallen in- en om de auto. Dus ook als je aan het tanken bent of een noodreparatie uitvoert. De verzekeraar kiest meestal voor een maximumbedrag per gebeurtenis. Bijvoorbeeld een miljoen euro.
Rechtsbijstandverzekering
Heb je lange procedures of rechtszaken? Dan kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Een aantal leasemaatschappijen bieden deze aan. Veel mensen hebben deze echter ook al privé afgesloten.
Welke verzekering krijg je bij jouw private lease?
Waarom is de ene aanbieder goedkoper dan de andere? Verzekeringen kunnen daar absoluut een rol in spelen. Op LeaseVergelijker heeft u per aanbieder direct inzichtelijk in de verzekering dat van toepassing is op het contract.