Leasen is ongekend populair in Nederland. Je rijdt voor een vast bedrag per maand de auto van jouw keuze. Maar weet je precies wat de verschillen zijn tussen alle soorten car lease?
Dit artikel schept duidelijkheid over alle soorten car lease. Na afloop weet je beter welke opties het overwegen waard zijn.
Laten we met een veelgestelde vraag beginnen:
Wat is het verschil tussen leasen en huren?
Misschien heb je wel eens op vakantie een autootje gehuurd. Lekker een paar dagen over Sardinië touren met je Alfa Romeo. Maar waarom heet het in dat geval ‘huren’ en als je voor je werk rijdt ineens ‘leasen’?
Er zijn simpel gezegd twee verschillen tussen huren en leasen:
- Huren is meestal voor een kortere periode
- Huren kent geen optie tot koop
Nou valt er op dat eerste punt nog wel wat aan te merken. Want wat is precies ‘een kortere periode’? In de praktijk bieden maatschappijen leasecontracten meestal aan vanaf 12 maanden. Aanbiedingen van 1 tot 12 maanden zijn er ook, dat noem je dan ‘shortlease’.
Bij veel leasemaatschappijen heb je ook de mogelijkheid om de auto na afloop van het contract over te nemen. Dit kan bij huur meestal niet.
Hoe werkt operational lease?
Dit is de klassieke ‘auto van de zaak’. Je kiest een model, accessoires, een leaseperiode en kilometerbundel en kunt dan deels op kosten van je werkgever de weg op. Let op: deels, want behalve een eventuele bijdrage aan je werkgever, kun je ook te maken krijgen met fiscale bijtelling. Meer over de bijtellingsregels lees je in dit artikel.
Hoe werkt financial lease?
Bij financial lease financiert de leasemaatschappij de aanschaf van de auto waar je zelf eigenaar van wordt. Voor ondernemingen kan dit voordelen bieden in verband met de investeringsaftrek en renteaftrek. Aan de andere kant zit je bij financial car lease voor langere tijd aan een auto vast en moet de btw bovendien volledig vooraf worden betaald.
Hoe werkt private lease?
Private lease is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Een interessante optie voor consumenten (maar ook ZZP’ers) die graag tegen een vast bedrag per maand een mooie nieuwe auto willen rijden. Hoewel de kosten voor private lease niet aftrekbaar zijn voor de belasting, kun je je zakelijk gereden kilometers wel laten vergoeden uit het mobiliteitsbudget van je werkgever of als ZZP’er voor €0,19 per kilometer aftrekken van je belastingaangifte.