De BKR-registratie is iets waar veel mensen zich zorgen over maken. Een registratie bij het BKR krijg je tenslotte als je leningen afsluit of iets op afbetaling koopt. En met een BKR-registratie mag je minder lenen voor je hypotheek. Stel dat je een nieuwe telefoon aanschaft waarvan een deel van de afbetaling in het abonnement is verwerkt. Dit wordt als lening gezien indien het bedrag dat je nog moet betalen hoger is dan € 250,-. In dat geval wordt deze lening bij het BKR geregistreerd. Zo zijn er ook andere leningen die worden geregistreerd, waaronder het afsluiten van een leasecontract. Mag je nog wel een auto leasen als je al een BKR-registratie hebt?
Wat is een BKR-registratie?
Elke keer als je een lening aangaat, volgt er een registratie bij het Bureau Krediet Registratie. Dit is een onafhankelijke stichting die moet voorkomen dat je als consument te veel leningen afsluit, waardoor je niet meer aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Het bedrijft waar je de lening aangaat, raadpleegt het BKR ook om te kijken of je al leningen hebt lopen en of je altijd op tijd betaalt.
Veel mensen zien een BKR-registratie als iets negatiefs, maar dat is het eigenlijk alleen als je een negatieve BKR-registratie hebt. Dan heb je (te) veel leningen of voldoe je niet aan je financiële verplichtingen en is er sprake van een betalingsachterstand. Voldoe je wel aan je financiële verplichtingen en heb je niet (te) veel leningen openstaan, dan heeft een BKR-registratie juist enkele voordelen:
- Betaal je altijd op tijd? Dan is dat zichtbaar voor bedrijven waar je nog wilt lenen. Dit creëert vertrouwen voor die bedrijven.
- Je krijgt alleen een nieuwe lening als je de lasten kunt dragen. Het BKR voorkomt dus dat je als consument in een moeras van leningen terechtkomt.
- Bedrijven verstrekken je de lening sneller. Ze hoeven niet eerst uitgebreid te onderzoeken of je wel genoeg financiële ruimte hebt voor de lening.
Een auto leasen met een BKR-registratie
Heb je een creditcard waarmee je op afbetaling kunt kopen, dan heb je al een BKR-registratie. Hoe gaan leasemaatschappijen daarmee om? Mag je dan nog wel een auto leasen? Het antwoord is ‘Ja’, mits de BKR-registratie positief is. Bij een negatieve BKR-registratie verschilt het per leasemaatschappij en hangt het ervan af of de maatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.
Keurmerk Private Lease
Leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease doen altijd een kredietcheck voordat ze een contract met je afsluiten. Heb je geen negatieve BKR-registratie? Dan staat niets je in de weg om een auto te leasen en krijg je voor het leasecontract een nieuwe registratie bij het BKR. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan is leasen bij deze maatschappijen helaas niet mogelijk. Dit geldt zowel voor privé als voor zakelijk leasen.
Leasemaatschappijen zonder BKR check
Er zijn verschillende leasemaatschappijen die voor de kredietcheck niet bij het BKR kijken. Dit zou eigenlijk wel moeten, maar de door de grote concurrentie in de markt proberen sommige leasemaatschappijen klanten te trekken door de check niet bij het BKR te doen. Zelfs als je dus eigenlijk al schulden hebt opgebouwd, mag je bij die maatschappijen gewoon een auto leasen. De leasemaatschappij neemt hiermee een groot risico, wat je terugziet in de hoge boeteclausules. Dat kan erg vervelend uitpakken als je de maandelijkse kosten niet meer kan betalen.
Daarnaast vragen veel leasemaatschappijen die geen check doen om een aanbetaling of als extra garantiestelling naar de inkomsten van je partner. Leasen met een negatieve BKR-registratie is niet verantwoord. Wil je het ondanks alle mitsen en maren toch doen? Lees de voorwaarden van de leasemaatschappij dan altijd goed door. Vraag ook hoe het zit met eventuele garanties, wanneer je door overmacht de maandelijkse kosten niet meer kunnen betalen. Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Leasen met een negatieve BKR-registratie is je eigen verantwoordelijkheid
Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan is het voorlopig geen goed idee om een auto te leasen. Op het moment heb je niet de financiële draagkracht om nog een lening af te sluiten en een betalingsverplichting aan te gaan. Het is beter om te kijken of het lukt om een tweedehands auto te kopen. Dan bescherm je jezelf tegen de mogelijke negatieve financiële gevolgen van een leasecontract dat je afsluit.
Negatieve BKR-registratie onterecht of is je financiële situatie weer op orde?
Heb je een onterechte negatieve BKR-registratie? Of liep je een betalingsachterstand op, maar heb je jouw financiële situatie inmiddels weer op orde? Dan zijn er juridisch dienstverleners die je negatieve registratie voor je kunnen aanpassen of verwijderen. Dat maakt de weg vrij om een auto te leasen bij een leasemaatschappij met kredietcheck. Want vergeet niet; de kredietcheck en het BKR zijn er voor jou en beschermen je tegen het aangaan van onverantwoorde leningen.
Leasen met BKR registratie via LeaseVergelijker
Het hebben van een (positieve) BKR registratie vormt geen enkel probleem voor het vinden van een leaseauto op LeaseVergelijker. Met een negatieve BKR registratie is het niet mogelijk om een geschikte leaseauto te vinden via LeaseVergelijker. De meeste leasemaatschappijen waar wij mee samenwerken zijn voorzien van het Private Lease Keurmerk. Dit is te zien aan het private lease keurmerk logo bij de auto. Zij controleren de kredietwaardigheid van een consument, voordat er een contract wordt afgesloten. De kredietcheck vindt plaats bij alle leasevormen, behalve bij shortlease.
Wij vinden het belangrijk om een betrouwbaar platform te bieden waarbij de bescherming onze klanten wordt gewaarborgd. Dit keurmerk helpt onze onze klanten om een weloverwogen keuze te maken bij het afsluiten van een leasecontract.