Leasen is razend populair in Nederland. Het aantal mensen dat in een leaseauto rijdt, stijgt nog steeds. Tegelijkertijd heersen er nog veel misvattingen over deze manier van autorijden. We zetten de vijf populairste misverstanden op een rij en kijken wat er waar van is.
Leasen is vooral voor zakenmensen
Oorspronkelijk werden leaseconstructies inderdaad vooral door bedrijven gebruikt. Een ‘auto van de zaak’ kreeg je als je ergens in dienst ging en anders kocht je gewoon een eigen auto.
Maar private lease is al jaren aan een flinke opmars bezig. Zzp’ers en consumenten rijden in een splinternieuwe auto voor een vast voorspelbaar bedrag per maand. Het past goed bij de trend van ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’, waar ook andere deelplatformen zoals AirBnB, Peerby en Uber bij horen.
Leasen is altijd duurder dan kopen
Wie veel verstand heeft van auto’s en het geen probleem vindt om in een tweedehands te rijden, kan met kopen goedkoper uit zijn dan met leasen. Door het inkoopvoordeel van leasemaatschappijen en de belastingvoordelen van zakelijk leasen, is het echter niet altijd zo dat je met leasen duurder uit bent. Los daarvan heeft niet iedereen duizenden euro’s klaarliggen voor een investering of voor onverwachte reparatie- of onderhoudskosten. Leasen is daardoor voor veel Nederlanders uiteindelijk voorspelbaarder en financieel voordeliger.
Met leasen zit je vast aan een standaard auto
Bij een aantal leasemaatschappijen kun je voor alle mogelijke uitvoeringen kiezen die je ook kunt kiezen bij het kopen.
Het bedrag dat je per maand betaalt stijgt natuurlijk wel mee met alle extra accessoires die je voor je leaseauto aanschaft.
Door leasen verlies je je schadevrije jaren
In deze misvatting over leasen zit een kern van waarheid. Bij een leasecontract staat een auto namelijk niet op jouw naam, maar op die van de leasemaatschappij. Tot voor kort gingen je opgebouwde schadevrije jaren na een leaseperiode van drie jaar daardoor verloren.
Tegenwoordig zijn er echter leasemaatschappijen die je jaren bijschrijven in de centrale database van verzekeraars. Onder andere ALD Automotive, Justlease en Leaseplan doen dat. Meer over schadevrije jaren en leasen lees je in dit artikel van de Consumentenbond.
Je krijgt overal hetzelfde
Veel beginnende leaserijders staren zich blind op de prijs. Ze bezoeken een aantal websites van leasemaatschappijen en kiezen vervolgens voor de glimmendste aanbieding. Uiteindelijk geen slimme strategie, want er zitten nogal wat verschillen tussen de aanbiedingen. Welke schadeverzekering hoort er bijvoorbeeld bij het contract? En is de maatschappij wel aangesloten bij het keurmerk Private Lease? Een goede vergelijking maak je op het onafhankelijke Leasevergelijker.nl.